Меню-розкладка в дитячому садку
Віддаючи дитину до дошкільного навчального закладу, розуміємо, що малюк буде там харчуватися. Дитячий садок відповідає за складання меню, щоб діти харчувалися збалансовано, різноманітно і безпечно. Вимоги до меню дитячого садка викладені у Санітарному регламенті для ДНЗ. Також під час складання меню враховується вік дошкільнят і пора року.
Особливості меню в дитсадку
Зазвичай, меню-розкладка створюється на два тижні. Карточка-розкладка страв має бути погоджена з Держсанепідслужбою та затверджена керівником садка.
Меню-розкладка – це… Правила складання
Щодня, відповідно до двотижневого меню та карточки-розкладки блюд, складається меню-розклад. Цей документ має спиратися на затверджені норми харчування: діти до трьох років мають харчуватися інакше, аніж діти від трьох до семи років.
Меню-розкладка на день створюється під пильним оком медичного працівника, завідувача харчоблоку та їдальні, а вже потім підписується керівником ДНЗ.
Поради для складання меню
Варто пам’ятати, яку кількість ккал на добу споживають діти різного віку. Згідно принципів правильного харчування, норма для дітей до трьох років складає 1540 ккал, тоді як старше трьох років – 1900 ккал.
Наразі у більшості дитячих садках передбачене чотириразове харчування.
Головні поради при складанні меню-розкладки такі:
- Кращим сніданком для малечі буде каша, запіканка або омлет. Варто чергувати на сніданок білки з вуглеводами.
- Фахівці радять спланувати меню в дитсадку приблизно на чотири тижні. Примітно, що за порадами дієтологів, попри будь-яку пору року, перший прийом їжі необхідно розпочинати з салату зі свіжих овочів. Жодної заправки у вигляді майонезу чи соусів. Виключно рослинне масло.
- До меню повинні входити різноманітні супи. Бажано п’ять-десять найменувань. Супи можуть повторюватися що два тижні. Виключити з раціону розсольник, солянку, супи з грибами та прянощами.
- Поєднання других страв має складатися щонайменше з 10 блюд. З м’яса – тефтелі, зрази або гуляш. М’ясо тушкуємо або запікаємо. М’ясо птахів краще подавати з овочевим пюре. Червоне м’ясо ліпше буде з гречкою чи рисом. Картопляне пюре підходить до риби.
- На полуденок варто запланувати щось не дуже калорійне та об’ємне. Добре, якщо це буде запечений фрукт. Може бути й запіканка.
Як підготувати дитину до харчування в садку
Зазвичай, у дитячих садках присутній інформаційний стенд з меню-розкладом. Батьки можуть орієнтуватися на цю інформацію, проте треба регулярно стежити, чи не внесено зміни до нього.
Окрему увагу варто приділити малюкам, які тільки-но розпочали ходити в садок. Необхідно їх підготувати до цього. Радимо:
- Дізнатися меню-розклад заздалегідь, щоб готувати схожі страви вдома
- Відмовитися від продуктів, які кардинально відрізняються від меню в ДНЗ
- Виключити з раціону жирну, копчену, солону та екзотичну їжу
- Меню повинно бути простим, але різноманітним
- Привчіть дитину до чотириразового харчування вдома
- Порція має відповідати віковій нормі
- Краще не робити «перекуси», а харчуватися за розкладом.
У сучасному технологічному світі меню-розкладку варто автоматизувати. За допомогою програми «Меню-розкладка» відповідальні спеціалісти на підприємстві з легкістю складатимуть меню для дитячого садка, розрахують готову продукцію в бухгалтерському обліку, перерахують страви відповідно до нових цін, створять звіті для держорганів. Так само без питань складається меню розкладка для шкільної їдальні, але про це в нашому наступному матеріалі. Ознайомитися з повним переліком можливостей програми «Меню-розкладка» можна тут.